Nea, ΝΕΑ

Δωρεάν ψυχολογική ή ψυχιατρική υποστήριξη

Διανύοντας μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας που έχει πλήξει το παγκόσμιο χάρτη, όλοι κατανοούμε πόσο εύθραστη είναι ανθρώπινη ζωή και οι δομές που την πλαισιώνουν. Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις και απειλεί, όχι μόνο τη σωματική μας υγεία, αλλά και την ψυχική. Καθημερινά πληροφορούμαστε με αριθμούς κρουσμάτων, νέα μέτρα, καινούριες επιστημονικές μελέτες και ανακαλύψεις, οδηγίες για την αποφυγή μετάδοσης και γενικά μια γιγαντιαία ποσότητα δυσάρεστων ειδήσεων. Συναισθήματα αβεβαιότητας, φόβου, άγχους, ανασφάλειας και θλίψης είναι λογικό να κατακλύζουν τη ψυχολογία μας και καλούμαστε να τα διαχειριστούμε με τόλμη και αισιοδοξία. Η καθημερινότητα έχει αλλάξει δραματικά και αναγκαζόμαστε να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα εγκλεισμού που δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι γιατροί μας, το νοσηλευτικό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στα είδη πρώτης ανάγκης και όλοι όσοι απασχολούνται στους λειτουργικούς μηχανισμούς της χώρας έτσι ώστε να μην καταρρεύσει. Είναι οι ήρωες που βάζουν όλη τους τη δύναμη, σωματική και ψυχική, για να προχωράμε μπροστά έστω και κάτω από αυτές τις δυσμενείς συνθήκες.
Ήρωες είμαστε όλοι όμως! Μένοντας στο σπίτι, ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δείχνοντας σεβασμό στους συνανθρώπους μας, αλλά και προς τον εαυτό μας… σώζουμε ζωές. Και δεν είναι εύκολο. Αυτή την αβέβαιη κατάσταση αναμονής τη βιώνουμε όλοι μαζί, όμως κανείς δεν είναι μόνος.
Η Ελλάδα έχει ενωθεί για να στηρίξει τις ψυχικές ανάγκες όλων των πολιτών της, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις αυτης της κρίσης, διατηρώντας τη σωματική και τη ψυχική τους υγεία.
Ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι και ψυχολόγοι -οι αφανείς ήρωες της πανδημίας – δουλεύουν καθημερινά παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες σε περιπτώσεις κατάθλιψης, κρίσεων πανικού, κλειστοφοβίας, νοσοφοβίας κ.α.
Όπως σχολίασε και ο κ. Πατούλης, ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής: «Η κρίσιμη κατάσταση που περνάει η χώρα και οι πρωτοφανείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί


αφήνουν ισχυρό ψυχολογικό αποτύπωμα και πολύς κόσμος έχει την ανάγκη υποστήριξης από ειδικό». Με τη συγκινητική στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γ.Ν.Παίδων Κυριακού, της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, αλλά και όλων των ειδικών ψυχικής
υγείας που αφιερώνουν αφιλοκερδώς το χρόνο τους με κοινό σκοπό την ουσιαστική ψυχική βοήθεια των ανθρώπων που τη χρειάζονται, κανείς δεν είναι μόνος του αυτές τις δύσκολες μέρες. Όλη αυτή η δράση υλοποιείται με τη χρήση του πρωτοποριακού συστήματος τηλε-ψυχιατρικής της Melapus που έχει τεθεί στη διάθεση όλων των πολιτών, για να λαμβάνουν δωρεάν, κάθε ώρα και στιγμή, τη ψυχολογική/ψυχιατρική φροντίδα που χρειάζονται λόγω της πανδημίας Covid-19. Η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί με απλή λογική, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε με ένα κλικ. Για την πραγματοποίηση της online (διαδικτυακής) συνεδρίας με την ειδική εφαρμογή βιντεοκλήσης της Melapus δεν χρειάζεται καμία εγκατάσταση προγράμματος, μόνο η σύνδεση στο διαδίκτυο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δύο 24ωρα (20-22 Μαρτίου), έγιναν περισσότερες από 2.157 βιντεοκλήσεις και μάλιστα 4 στους 10 πολίτες που απευθύνθηκαν ήταν νεαρά άτομα ηλικίας 18 έως 35 ετών. Το 72,3% ήταν από γυναίκες, ενώ το 27,7% ήταν από άντρες. Οι περισσότεροι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 35 έως 44 ετών (27,49% ) και ακολουθούν οι ηλικιακές ομάδες 25-35 (24,56%), 45-53 (19,88%), 18-24 (14,62 %), 55-64 (9,94%), και άνω των 65 (3,51%).
Επίσης, 9.677 άτομα αναζήτησαν πληροφορίες στην πλατφόρμα. Ο Νίκος Γκούβας, Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Κλάδου Πληροφορικής και Καινοτομίας της ΕΨΕ & Ιδρυτής της Melapus αναφέρει:
«Κάτω από αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, είναι ευθύνη όλων των ειδικών ψυχικής υγείας να στηρίξουμε ουσιαστικά τους συμπολίτες μας με την παροχή των υπηρεσιών μας. Διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο, που δοκιμάζεται όχι μόνο η σωματική μας υγεία, αλλά και η ψυχική. Είναι σημαντικό ν’ αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που είναι μπροστά μας με σοβαρότητα και ανθρωπιά. Ευτυχώς, η εξέλιξη της τεχνολογίας, με τη χρήση της τηλε-ιατρικής, έχει ήδη βοηθήσει δραματικά στο να φέρει τον πολίτη πιο κοντά στη ψυχική υγεία. Σκοπός των υπηρεσιών μας είναι να μη νιώσει κανένας συνάνθρωπός μας μόνος και αβοήθητος.»


-Αν χρειάζεστε ψυχολογική υποστήριξη πατήστε εδώ.
-Αν είστε ειδικός ψυχικής υγείας και επιθυμείτε να εγγραφείτε στη πλατφόρα πατήστε εδώ. Στη συνέχεια, θα σας σταλούν οδηγίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση που δηλώσατε.

Αφήστε μια απάντηση